Hotspot Shield Recension

Hotspot Shield är den snabbaste VPN-tjänsten vi testat, men den förlorar dock poäng på grund av en oklar policy om hur dom loggar data
Rank 10 av 10 i kategorin VPN
73 / 100 - BRA
hotspot shield
Författare
Alva Ljungkvist
Moa Rana
Editor
Moa Rana

Innehållsförteckning

För att stärka din säkerhet och integritet på nätet kan du använda en VPN. Men det gäller att hitta rätt VPN-tjänst och det finns många på marknaden. 

Hotspot Shield är en av de äldsta VPN-tjänsterna där ute, och någonting gör de rätt för att inte bli bortglömda bland de nya konkurrenterna. I den här artikeln ska ta reda på vad det är som hör Hotspot Shield så speciella.

Vi reda på allt som finns att veta med Hotspot Shield. Vi kollar på hur säker tjänsten är att använda och hur väl den fungerar vid streaming, surfning, torrenting, gaming, och hur användarvänligt programmet är. 

Vilka prenumerationsalternativ finns det, hur väl fungerar supporten och vilka är det egentligen som ligger bakom tjänsten? Vi tar reda på allt och sätter sedan Hotspot Shield till test genom att mäta hastigheter och undersöker läckage.

Välkommen till vår recension av Hotspot Shield!

Fördelar och nackdelar

Här listar vi först de främsta för- och nackdelarna med VPN-tjänsten Hotspot Shield.

Fördelar
Nackdelar

Säkerhet och integritet

70 / 100 - BRA

Hotspot Shield är en VPN med servrar i över 80 länder, och genom dem krypteras din data genom antingen TLS 1.2 eller AES-128 beroende på vilket protokoll du använder.

De använder endast statiska IP-adresser vilket innebär att du får olika IP-adresser  genererade åt dig varje gång du ansluter och du får aldrig samma IP-adress flera gånger. 

Det är bra i säkerhetssyfte men vissa VPN-tjänster erbjuder möjligheten att köpa till en dedikerad IP-adress för att du exempelvis inte ska bli låst från dina konton som upptäcker oroväckande aktivitet från många olika IP-adresser.

En annan sak som Hotspot Shield gör bra ur säkerhetssyfte är att de erbjuder funktionen kill switch för Windows och Android. Den gör att din internettrafik blockeras om du tillfälligt tappar anslutningen via din VPN. Det gör att din integritet aldrig äventyras.

De har även två unika funktioner: “auto-protect”, som gör att automatiskt kopplas via din VPN när du ansluter till ett publikt nätverk, som på ett café, och “prevent IP leak” som gör att din IP-adress även blockeras exempelvis på hemsidor och av cookies. 

De erbjuder split tunneling som gör att du kan dela din internettrafik så viss data går igenom din VPN medan annan inte gör det. Men den, precis som deras unika funktioner, finns än så länge endast för Windows- och Android-användare.

Den största säkerhetsrisken vi ser med Hotspot Shield är deras policy om loggning. Det är svårt att tydligt se hur den ser ut och den är uppdelad i olika dokument. De publicerar inte regelbundet några rapporter och policyn är begränsad. 

Det innebär att de loggar viss data, men försäkrar dig om att den inte ska gå att koppla till dig. Då Hotspot Shield är lokaliserad i USA, som ingår i 5/9/14 Eyes-allianserna, hade vi önskat att de hade en tydligare “no log”-policy för att försäkra oss om att vår integritet är säker.

Nedan går vi igenom följande säkerhetsfunktioner som vi granskat till den här recensionen:

Antal servrar och platser

Utbudet av länder att surfa via skiljer sig lite mellan vilken enhet du använder. Du kan läsa mer om vilka länder som erbjuds till din enhet här.

Totalt har Hotspot Shield över 3200 servrar fördelat på över 80 länder.

Jurisdiktion

Hotspot Shield är en VPN-tjänst som har sitt säte i USA. De uppger också att de har “distribuerad arbetskraft” över både USA och Ukraina.

USA är en ursprungsländerna till 5 Eyes-alliansen. Det innebär att de kan begära att granska lagrad data och sedan dela med sig av den till de övriga länderna i alliansen. Det är alltså inte det bästa stället för en VPN att vara lokaliserad.

Därför är det viktigt att den VPN-tjänsten du använder har en så kallad “no log”-policy.

Kryptering

Hotspot Shield använder AES 128-bitars kryptering som standard. Vanligast är AES 256-bitars men Hotspot Shield anser det räcka med 128-bitars för att hålla hastighetsfördröjningarna låga. De skriver själva att det skulle ta 14 miljarder år att avkryptera deras krypteringsmetod. 

Deras egna VPN-protokoll (Hydra) använder istället en annan krypteringsmetod. Den kallas TLS 1.2 och använder RSA certifikat med 2048-bitars autentiseringsnycklar och algoritmen ECDHE för kortvarigt nyckelutbyte.

Det kortvariga nyckelutbytet innebär att det genereras nya nycklar för varje session och dessa raderas sedan helt.

IP-adresser

Hotspot Shield erbjuder endast statiska IP-adresser som hela tiden ändras för att skydda dig online. Varje gång du ansluter så får du en ny IP-adress.

Logga data

Hotspot Shield har ingen tydligt “no log”-policy men de förklarar vad för data de sparar. De loggar bland annat din IP-adress men bara för att kunna koppla dig till den bästa servern. Sedan raderas din IP-adress.

De lagrar även domänen du surfar till. Men det går inte att spåra användningen till dig. Det här, med mera, är saker som Hotspot Shield säger att de kräver för att erbjuda dig deras tjänst. Men vi hade gärna sett tydligare transparens kring detta och vi önskar också att de regelbundet hade granskats av oberoende aktörer. 

Många VPN-tjänster publicerar dessa granskningsrapporter. Antingen årligen eller till och med varje månad, som OVPN. Det här gjorde även Hotspot Shield mellan 2016-2018 men vi hade gärna sett dem fortsätta med det.

Kill switch

En “kill switch” är en utmärkt funktion som blockerar din internettrafik när du förlorar kopplingen via din VPN. Det kan vara på grund av ett tillfälligt avbrott hos din VPN-server (även fast detta är ovanligt) eller om du exempelvis byter server eller nätverk. 

Kill switch är en funktion som, hos Hotspot Shield, tyvärr endast finns för Windows och Android. Du hittar den under dina inställningar “Settings” och “Advanced”.

VPN-protokoll

Ett VPN-protokoll är de regler din trafik följer för att transporteras. Det beskriver alltså hur din data transporteras och därmed hur säkert, snabbt och smidigt det går.

Hotspot Shield erbjuder ett antal olika protokoll:

    • Hotspot Shield erbjuder ett antal olika protokoll:

 

  • Catapult Hydra:
    Hotspot Shields egna protokoll utformat för att vara snabbt och säkert. Din internettrafik ser mer ut som vanlig internettrafik och är svårare att blockera. 
  • OpenVPN (TCP):
    Har hög säkerhet men är långsammare och blockeras oftare.
  • OpenVPN (UDP):
    Snabbare än TCP, hög säkerhet men är lättare att identifiera som VPN-trafik och därmed blockera.
  • Wireguard:
    Har hög säkerhet, är nytt och snabbt men enklare att blockera än Hydra.
  • Ipsec (ikev2):
    Har hög säkerhet och är snabbt men är likaså enklare att blockera än Hydra.

För att byta protokoll går du in på dina inställningar “Settings” eller “Preferences…” beroende på vilken enhet du använder. Under “Advanced” hittar du de olika protokollen du kan ändra till på din enhet.

Split tunneling

Split Tunneling gör att du kan välja vilken av din internettrafik ska gå genom din VPN och vilken som ska vara oskyddad. Det är för att du exempelvis ska kunna kolla på amerikanska Netflix samtidigt som du shoppar från lokala webbplatser.

Hotspot Shield har funktionen split tunneling, men endast för Windows och Android.

Auto-protect

Auto-protect är en funktion som finns för Windows och Android-användare som gör att din VPN automatiskt aktiveras när du kopplar upp dig på ett publikt nätverk som exempelvis ett cafés Wi-Fi.

För användare av macOS finns en inställning du kan aktivera som ger dig en notis när du kopplar upp dig på ett publikt nätverk.

Prevent IP Leak

Med den här funktionen för Windows skyddas din IP-adress ytterligare från läckage. Förutom att ha din VPN aktiverad kan du med funktionen blockera exempelvis hemsidor och cookies att läcka din IP-adress.

Streaming

54 / 100 - OKEJ

När vi testar hur väl en VPN fungerar via utländska servrar räknar vi nästan med att vissa av de svenska streamingtjänsterna ska blockera trafiken. Det gör de även med Hotspot Shield men däremot så blockeras även vår trafik när vi använder den svenska servern. 

Vissa streamingtjänster, som Tv4 Play, Disney+, ViaPlay och HBO fungerar via den amerikanska eller nederländska servern trots att de inte fungerat via den svenska servern. Det betyder att streamingtjänsterna känner igen trafiken som kommer från den svenska servern som VPN-trafik, men inte den från de utländska.

Sverige (Smart Location) USA (New York) Europa (Nederländerna)
YouTube Ja Ja Ja
Netflix Ja Ja Ja
SVT Play Ja Ja Ja
TV4 Play Nej Nej Ja (efter verifiering med Bank-ID)
Disney+ Nej Ja Nej
Cmore Nej Nej Nej
ViaPlay Nej Nej Ja
HBO Nordic Nej Nej Ja

Sociala medier

94 / 100 - ENASTÅENDE

Vanligtvis blockeras inte vår internettrafik när vi surfar med VPN på sociala medier men när vi använder Hotspot Shield så blockerar Instagram i webbläsaren vår internettrafik. Det är däremot inga problem att använda Instagrams app i våra mobila enheter medan vi är kopplade via Hotspot Shields servrar via deras app för mobila enheter.

Sverige (Quick Connect) USA Europa (Nederländerna)
Facebook Ja Ja Ja
Instagram Nej Ja Ja
Twitter Ja Ja Ja

Gaming

42 / 100 - OKEJ

Att hastigheten förändras när vi använder en VPN är väntat. Men hur mycket påverkar Hotspot Shields VPN spelandet? Det har vi tagit reda på.

Vi börjar med att kolla hur hastigheten påverkas av att vi har vår VPN från Hotspot Shield aktiverad.

Sedan går vi in och testar pingen i ett spel. Nedan ser vi hur anslutningen till spel-servrarna påverkas via de olika VPN-servrarna.

Som väntat blir pingen högre. Men det skiljer inte märkbart mycket via den svensk eller ens den andra europeiska servern vi testat. Däremot blir pingen märkbart högre via den amerikanska servern men det är inte så konstigt. Vi är nöjda med resultatet av vårt test.

Torrenting

50 / 100 - OKEJ

Hotspot Shield har en artikel om vad fildelning är och hur torrenting fungerar med en VPN. Det antyder att de står bakom fildelning och att du ska kunna ladda ner/upp torrents via deras VPN servrar.

De har dock inga speciella funktioner eller servrar för syftet. På sin hemsida skriver de också mest generellt om torrenting. 

Med tanke på de brister som finns i deras policys när det kommer till exempelvis loggning så är inte Hotspot Shield den bästa VPN-tjänsten för torrenting.

Prissättning

85 / 100 - VÄLDIGT BRA

Hotspot Shield har tre olika prenumerationsalternativ: en gratisversion: Free, en betalversion: Premium och ett familjeabonnemang: Premium Family. 

För de olika betalversionerna kan du välja att betala per år eller per månad. 

Med gratisversionen Free kan du använda en enhet och då har du endast tillgång till en amerikansk server samt begränsningar när det kommer till streaming och deras support. 

Med betalversionen Premium kan du använda 5 enheter samtidigt och har tillgång till alla 3000+ servrar. Om du vill betala per månad kostar det $12.99 varje månad. Om du vill betala per år kostar det $7.99 per månad ($95.88 som du betalar vi ett tillfälle). 

Hotspot Shield är en del av säkerhetsföretaget Aura och med Premium får du även tillgång till deras andra tjänster. Du får identitietsstöldsskydd från Identity Guard, lösenordshanteraren 1Password och blockering av spam-samtal från Robo Shield. 

Med betalversionen Premium Family kan du ha 5 användare som alla kan använda 5 enheter var – alltså totalt 25 enheter. Alla funktioner från Premium ingår i Premium Family för alla användare förutom de extratjänster från Auro som erbjuds Premium-användarna. Dessa erbjuds inte i familjeabonnemanget. 

Premium Family kostar $19.99 om du vill betala en månad i taget och $11.99 per månad (totalt $143.88) om du betalar för hela året. 

Med Hotspot Shield har du alltid 45 dagars öppet köp.

Användarvänlighet

85 / 100 - VÄLDIGT BRA

Hotspot Shield är ett väldesignat program. Det är tydligt att det har varit ett fokusområde och det gör användarvänligheten hög.

Vi uppskattar guiden vi fick när vi laddat ner tillägget till webbläsaren. Men tillägget i sig var svårt att hitta. 

Vi saknar guider för att komma igång med appen i både dator och mobila enheter. Men överlag tycker vi att programmet är just användarvänligt.

Plattformar Windows macOS Linux chrome Android iOS
Tillägg Chrome Firefox Microsoft Edge

Förutom plattformarna ovan så kan man även köra Hotspot Shield på TV och router.

Språk:

Engelsk, spansk, tyska, ryska, arabiska, franska, portugisiska, japanska, koreanska och turkiska.

Här går jag igenom hur jag gjorde när jag provade tjänsten:

För att komma igång med programmet går jag in på https://www.hotspotshield.com/. Eftersom Hotspot Shield finns som gratisversion kan jag direkt ladda ner programmet utan att skaffa ett konto först.

Spela videoklipp

Ladda ner appen till datorn

På Hotspot Shields hemsida klickar jag på “Get Hotspot Shield” och kommer till en sida med en länk till App Store. I App Store klickar jag på “Get” och sedan “Install” så påbörjas nedladdningen av appen. När den är klar klickar jag på “Open”.

När jag öppnar programmet får jag acceptera deras villkor och skapa ett konto. Sedan får jag tillåta Hotspot Shields åtkomst på min dator. Nu kan jag välja att starta en prenumeration eller hoppa över det för att direkt komma in på tjänsten.

Jag väljer att hoppa över steget med betalningen för att komma igång med VPN. Men jag går sedan in på mitt konto för att betala för betalversionen då de svenska servrarna inte ingår i gratisversionen.

Varför skaffa premuim

Väl inne får jag välja om jag vill att VPN ska starta så fort jag startar datorn. Sedan är VPNen igång.

Ladda ner tillägget till webbläsaren

För att ladda ner tillägget till webbläsaren går jag först in på deras supportsida för att ta reda på hur jag laddar ner tillägget via deras artiklar. Där lär jag mig att jag ska gå in på din webbläsarens butik för tillägg, i mitt fall Chrome Web Store, för att ladda ner tillägget.

Spela videoklipp

Där klickar jag på “Lägg till” och får godkänna tillägget. Sedan är tillägget nedladdat och jag kommer till en sida där jag får välja att fortsätta använda gratisversionen eller om jag vill betala för premuimfunktionerna.

Förfrågan om att uppgradera

Sedan får jag en liten guide på hur tillägget fungerar och det uppskattas mycket. Jag kan numera aktivera min VPN via tillägget.

Guide i tillägget
Aktiverat tillägg

Ladda ner appen för mobila enheter

För att ladda ner appen för mobila enheter går jag in på App Store på min iPhone, söker på “Hotspot Shield” och laddar ner appen.

När jag startar appen får jag gå igenom ett antal sidor med argument för att skaffa betalversionen för att på sista sliden kunna klicka “Proceed with basic”. 

Där får jag välja att skapa ett konto eller logga in på ett redan existerande.

När jag loggat in kan jag ansluta till VPN men får först godkänna appens begäran om åtkomst av min enhet. Sedan är den igång.

Om du går vidare för att använda gratisversionen så kan det vara svårt att ens ansluta till servern. Det är för att det endast är en amerikansk server som är gratis och därför blir hastigheterna mycket lägre. 

Det här var inte några problem när jag betalat för premiumversionen och kunde välja de svenska servrarna.

Igång med VPNen för mobil

Support

85 / 100 - VÄLDIGT BRA

För att komma till Hotspot Shield supportsida klickar du dig in via länken “Support” som finns högst uppe på Hotspot Shields hemsida.

Då kommer du till deras supportsida där du först möts av en sökruta och guider för att komma igång med tjänsten.

supportens startsida

Skriver du i sökrutan får du upp artiklar för att besvara din fråga. Du hittar även olika kategorier du kan navigera dig utifrån längre ner på supportens startsida.

Olika kategorier för support

Lägre ner på supportens startsida hittar du även “Can’t find what you’re looking for?” där du kan klicka om du vill skicka ett mail genom att klicka dig genom ett formulär eller hitta möjligheten att chatta med Hotspot Shield.

Hitta kontakta oss

Går vi tillbaka till Hotspots Shields vanliga hemsida scrollar vi längst ner för att hitta deras sociala medier. Via deras Facebook-sida kan du snabbt komma i kontakt med Hotspot Shield via chatten.

Tyvärr har de ingen YouTube-kanal och därmed inte heller några videor. De har inte heller telefonsupport eller någon blogg.

Information om supporten

Både chatten och mailsupporten finns främst på engelska. Men om du känner dig bekvämast med att kontakta supporten på ett annat språk så använder de en översättare för ge dig ett bra svar på både det språket och på engelska. 

Både chatten och mailsupporten är endast tillgänglig för betalande användare men är tillgänglig dygnet runt alla dagar i veckan.

Artiklar

Hotspot Shield har artiklar som du kan leta efter svar på dina frågor i. Du kan antingen använda sökrutan högst upp på supportens startsida eller navigera dig genom kategorierna längre ner på sidan.

Guider

Under sökrutan hittar du kom-igång guider för alla de enheter där Hotspot Shield är tillgängligt. Klickar du dig in på den enheten du använder och väljer en artikel att läsa får du där bra guider och hjälp. När du klickat dig in på en artikel kan du till höger hitta relaterade artiklar.

Mailsupporten

För att kontakta mailsupporten kan du skrolla ner till “Can’t find what you’re looking for?” och välja Email Us. Då får du fylla i ett formulär för att sedan invänta svar på din mail. Du får först en bekräftelse där det endast står att de mottagit ditt ärende. 

Jag fick sedan svar efter 5 timmar med bra svar på mina funderingar.

Chatten

Att kontakta chatten var inte det enklaste. Chatten finns bara för betalande användare och för att hitta den får du klicka dig fram en stund.

Först skrollar du ner till “Can’t find what you’re looking for?” och väljer “Live Chat”. Då får du logga in och kommer till ditt konto. Där får du igen hitta “Contact Support” och “Live Chat” under ”I need help with my subscription” men då får du först kontakt med en chatt-robot. 

Klickar du istället på “Contact Support” under “Hotspot Shield” på din sida kommer du direkt till formuläret för mailsupport.

Till chatt-roboten får du beskriva ditt ärende för att sedan antingen få artiklar rekommenderade åt dig som är relaterade till din fråga, eller svaret att roboten inte förstod din fråga. Oavsett kan du sedan välja att kontakta support. 

När jag testat chatten och valt alternativet “Contact Support” så frågar roboten om mitt namn. Det är antagligen bara för att de på kundtjänst ska kunna skriva “Hello Alva” och ge personlig service. 

Men när vi ändå har kritikerglasögonen på oss så kan jag tycka att en tjänst vars syfte är att värna om säkerhet, integritet och anonymitet på nätet inte har någon anledning till att ställa personliga frågor.

Jag får sedan ange min mailadress, beskriva min fråga igen och sedan vänta i kö på att få kontakt med en på supporten.

Chattroboten

Jag behövde inte vänta länge men fick sedan beskriva mitt ärende igen för kundtjänsten och sedan fick jag frågan om jag redan var prenumerant. Det var helt orelaterat till min fråga och jag antar att de borde veta att jag är prenumerant då chatten endast är tillgänglig för betalande användare.

Jag fick tillslut svar på min fråga men det hade kunnat gå betydligt mycket smidigare. När vi avslutar chatten får jag ett mail där jag kan utvärdera vår konversation.

Chatten

Önskar du att snabbare och smidigare få kontakt med Hotspot Shield rekommenderar jag dig att gå in på deras Facebooksida och skriva till deras chatt där. Där kan du få svar på dina frågor och hjälpen du behöver och den är tillgänglig för alla, betalande användare eller inte, och betydligt mycket smidigare.

Sociala medier

Längst ner på Hotspots Shields hemsida (alltså inte supportsidan) hittar du länkar till deras sociala medier. Där länkas ett Facebook-, Twitter-, YouTube- och Instagram-konto men följer vi YouTube-länken hittas ingenting.

Hitta sociala medier

Facebook

På deras Facebooksida postar de inlägg om uppdateringar och nyheter om tjänsten. Under år 2020 uppdaterade de omkring fem gånger men senaste gången var i höstas i samband med att de blev uppköpta av Aura. Sedan dess har ingen uppdatering skett. 

När jag klickar mig in på sidan kommer chattrutan upp och när jag skriver till deras chatt får jag svar efter 5 minuter på mina frågor.

Twitter

På Hotspot Shields twitter hittar du samma inlägg som på deras Facebooksida. Men på deras Twitterkonto har de också svarat på vissa kommentarer från användare.

Instagram

Deras Instagram har inte mycket aktivitet utan uppdaterades senast 2019.

Tester

93 / 100 - ENASTÅENDE

Vi har verkligen satt Hotspot Shield på prov genom att både testa hastigheten av VPN och testat den mot läckage.

Vi är mycket nöjda över resultaten då våra hastigheter påverkats väldigt lite. Vi har inte heller hittat läckage av varken vår IP-adress, DNS eller WebRTC.

Hastighetstest

När det kommer till upp- och nedladdningshastigheten så är Hotspot Shield den snabbaste vi testat via den svenska och nederländska servern. Via den nederländska servern påverkas dock pingen mer än med andra VPN-tjänster.

Via den amerikanska servern är nedladdningshastigheten väldigt bra medan uppladdningshastigehten och pingen är mer som väntat – sämre.

Utan VPN Sverige USA Nederländerna
Ping (ms) 4 5 (+25%) 95 (+2275%) 35 (+800%)
Nedladdningshastighet 90 92 (+2,22%) 83 (-7,78%) 89 (-1,11%)
Uppladdningshastighet 101 107 (-2,73%) 43 (-60,91%) 105 (-4,55%)
Server Sverige:
Server USA:
Server EU:

IP-läckage

Det är viktigt att din VPN är tillräckligt snabb för att du ska kunna surfa som vanligt men vi får inte glömma bort hur viktigt det är med säkerheten. Här testar vi därför efter läckage och börjar med att säkerställa att vår IP-adress inte läcks via https://ipx.ac/.

DNS-läckage

Vi testar sedan vår VPN för DNS-läckage via https://www.dnsleaktest.com/.

WebRTC-läckage

Sist men inte minst så testar vi mot WebRTC-läckage via https://browserleaks.com/webrtc.

Sammanfattning

73 / 100 - BRA

Hotspot Shield är den snabbaste VPN-tjänsten vi testat tack vare deras egna VPN-protokoll Catapult Hydra. De har ett stort nätverk med flera tusen servrar och appar som är väldigt enkla att använda.

Deras totala poäng påverkas dock mycket av hur oklar deras policy mot loggning är. Vill du vara säker på att din integritet inte riskerar att hamna i fel händer rekommenderar vi en annan VPN-tjänst.

Hotspot Shield passar perfekt för dig som vill
Hotspot Shield är antagligen inte för dig som vill

Vad tycker andra experter om Hotspot Shield?

4.5/5

Det finns mycket att tycka om med Hotspot Shield, särskilt dess användarvänlighet och råa hastighet, men loggningsproblem, en oförmåga att ställa in tjänsten manuellt och inkonsekvenser mellan appar på olika plattformar kan vara ett problem för vissa.

4.5/5

Hotspot Shield är en lättanvänd VPN-tjänst som har ett anständigt globalt servernätverk, otroligt snabba anslutningar och är väl lämpad för säker surfning och streaming av geoblockerade medier. Det hindras dock av loggproblem och har begränsad konfiguration för kraftanvändare.

4.4/5

Den här VPNens största försäljningsargument är dess blixtsnabba anslutningshastigheter tack vare Catapult Hydra-protokollet. Hotspot Shield ger också bra användarupplevelse med attraktiva appar som är lätta att navigera, men deras integritetspraxis kan använda lite finjustering.

3.5/5

Hotspot Shield VPN ser bra ut och har ett utmärkt nätverk av servrar, men dess löfte om integritet är komplicerat av det sättet de tjänar pengar på sitt kostnadsfria alternativ på mobilen.

Om företaget bakom Hotspot Shield

Grundarna av Hotspot Shield är AnchorFree. AnchorFree startades av David Gorodyansky år 2005 och Hotspot Shield släpptes 2008.

Hotspot Shield ägs sedan 2019 av företaget Aura, ett dotterbolag till WC SACD Holdings Inc. Utvecklarna bakom programmet i dagsläget är Pango Inc. 

Pango Inc är ett privatägd företag lokaliserat i Silicon Valley med kontor i både Ukraina och Ryssland. Pango grundades år 2018 och har idag omkring 500 anställda.

Vanliga frågor

Hotspot Shield har tre olika prenumerationsalternativ: en begränsad gratisversion, en betalversion, Premium, som kostar $12.99 i månaden eller $7.99 per månad om du binder dig till ett år. 

Med gratisversionen kan du använda en enhet i taget medan du med premium kan du använda fem enheter samtidigt. 

Med betalversionen Premium får du även tillgång till de andra tjänsterna i Auras paket: Identity Guard, 1password och Robo Shield.

De har även en familjeversion, Premium Family, där fem användare kan använda fem enheter var. Premium Family kostar $19.99 i månaden eller $11.99 per månad om du binder dig till ett år. 

Med Hotspot Shield har du alltid 45 dagars öppet köp.

Du kan betala med kredit-, betalkort eller PayPal.

Hotspot Shield egna VPN-protokoll Catapult Hydra kan gå emot dem som vill använda ett VPN-protokoll med öppen källkod att själv kunna granska. Men det finns ingenting som säger att Catapult Hydra inte skulle vara säkert och det används av stora säkerhetsföretag som Bitdefender och McAfee.

Förutom själva protokollen så har även Hotspot Shield funktioner som finns för att stärka din säkerhet. Funktionen Kill Switch är en utmärkt funktion i säkerhetssyfte då den blockerar all din internettrafik när du förlorar kopplingen till din VPN-server. 

Kill switchen finns dock endast för Windows och Android än så länge. 

Men tyvärr blir vi misstänksamma när det kommer till Hotspot Shiels “no log”-policy – då de inte har någon tydligt sådan. I deras policys står det att inte sparar saker som din IP-adress, vilken enhet du använder eller något annat som kan identifiera dig tillsammans med din VPN-historik och aktivitet.

Det innebär dock att de kan spara din IP-adress och liknande, men att den lagras anonymt och inte ska gå att koppla till dig eller din aktivitet via VPN. Men det här är ingenting som de låter sig granskas av oberoende aktörer på.

Hotspot Shields egna VPN-protokoll Catapult Hydra är utformat för att maximera prestandan och är otroligt snabbt. Våra hastighetstester visar att vi knappt ser någon skillnad på vår ping, ned- och uppladdningshastighet när vi är anslutna via den svenska VPN-servern. Via den andra europeiska servern vi testade, en nederländsk, märker vi också bara väldigt lite skillnad vid anslutning till VPN. Även med den amerikanska servern är det fullt möjligt att surfa som vanligt trots att du får räkna med vissa fördröjningar.
Utan VPN Sverige USA Nederländerna
Ping (ms) 4 5 (+25%) 95 (+2275%) 35 (+800%)
Nedladdningshastighet 90 92 (+2,22%) 83 (-7,78%) 89 (-1,11%)
Uppladdningshastighet 101 107 (-2,73%) 43 (-60,91%) 105 (-4,55%)
Tack vare Catapult Hydra är Hotspot Shield den snabbaste VPN vi testat hittills.

Med Hotspot Shields otroliga hastigheter borde det inte vara några problem att streama oavsett varifrån i världen du kopplar upp dig. Men streamingtjänsterna bli bättre och bättre på att skilja och blockera VPN-trafik från vanlig internettrafik och därför behöver vi undersöka saken.

Det vi lär oss av våra tester är att VPN-trafiken från Hotspot Shields servrar blockeras vid användning av vissa streamingtjänster. Du kan exempelvis inte kolla på C More via någon av servrarna vi testade via. 

Dem andra streamingtjänsterna kan du hitta någon server du kan komma runt blockeringen via men du kan behöva prova dig fram.

På exempelvis Netflix kan du streama obehindrat från vilken som helst av de servrar vi testat

Hotspot Shield har ingen tydlig information om torrenting på deras hemsida men antyder att det ska gå att dela filer via vilken som helst av deras servrar. De har dock inga dedikerade servrar eller tips på vilka som fungerar bättre vid torrenting eller liknande. 

Men med tanke på de brister vi ser i deras säkerhetspolicy är inte Hotspot Shield den bästa VPN-tjänsten för torrenting.

Hotspot Shield har en supportsida med en sökruta, artiklar och guider. Längre ner på sidan hittar du “Can’t find what you’re looking for?” där du kan klicka om du vill skicka ett mail genom att klicka dig genom ett formulär eller möjligheten att chatta med Hotspot Shield. Dessa alternativ är endast för betalande användare.

De har även vissa sociala medier och via deras Facebook-sida kan du snabbt komma i kontakt med Hotspot Shield via chatten, oavsett om du är betalande användare eller inte.

Att använda en VPN gör dig inte automatisk säkrare online utan det kan snarare göra det motsatta. Istället för att din internettrafik når din internetleverantör så går all din datatrafik till VPN-tjänsten. Om det då är så att de sparar någon data data, för loggar, så kan det utgöra en risk.

Att Hotspot Shield har en så kallad “no log”-policy kan vi helt avfärda. Däremot är de tydliga med att ingen data som lagras går att koppla till dig. Det låter ju bra, men vad innebär det då? Vilken data lagras och vad har de den till?

Det är svårt ta reda på exakt och det är precis därför Hotspot Shield inte är den mest pålitliga VPN-tjänsten på marknaden. Det vi vet är vad de lagrar för data. Det är saker som din IP-adress och vilken enhet du använder. Men Hotspot Shield försäkrar oss om att den inte går att spåra till dig eller till din aktivitet och historik med VPN.

Det här är dock något som de inte låtit sig granskas på, av en oberoende aktör, sedan 2018 – innan de blev en del av Aura.

En “Kill Switch” är en funktion som automatiskt stoppar all din internettrafik om du tillfälligt förlorar kontakten via din VPN. Det kan vara när du byter nätverk eller VPN server och det är en viktig funktion för att din IP-adress inte ska läcka.

Med Hotspot Shield finns det en kill switch för Windows och Android.

Split Tunneling gör att du kan leda viss internettrafik genom din VPN medan annan trafik når nätet oskyddat med din riktiga IP-adress. Det är en bra funktion om du exempelvis vill dela filer eller streama amerikanska Netflix och samtidigt shoppa på lokala hemsidor.

Split tunneling finns endast för Windows och Android.

Ja! Alla de servrar vi testat går utmärkt att streama Netflix från. Tack vare de höga hastigheterna upplevs inte heller laddningstiden eller kvalitén speciellt mycket sämre ens via de amerikanska servrarna.

Du kan dock uppleva problem om du vill streama Netflix från den servern som ingår i gratisversionen av Hotspot Shield.

Alternativ till Hotspot Shield

Produkter
Windscribe
CyberGhost
Surfshark
TunnelBear
ExpressVPN
NordVPN
OVPN
ProtonVPN
Mullvad
Hotspot Shield
Ranking12345678910
Betyg
85
84
84
84
82
80
79
79
77
73
PlattformarWindowsmacOSLinuxiOSAndroidWindowsmacOSLinuxiOSAndroidAndroid TVWindowsmacOSiOSAndroidWindowsmacOSiOSAndroidWindowsmacOSLinuxChrome OSiOSAndroidWindowsmacOSLinuxiOSAndroidAndroid TVWindowsmacOSLinuxiOSAndroidWindowsmacOSLinuxiOSAndroidWindowsmacOSLinuxiOSAndroidWindowsmacOSLinuxiOSAndroid
Gratisversion
Ångerrätt3 dagar45 dagar30 dagar30 dagar30 dagar10 dagar30 dagar30 dagar45 dagar
Antal servrar?6500+320026003000+55089012457543200+
Antal olika platser1109065261605926556080
JurisdiktionKanadaRumänienBrittiska JungfruöarnaKanadaBrittiska JungfruöarnaPanamaSverigeSchweizSverigeUSA
KrypteringsteknikAES 256AES 256AES 256AES 256AES 256AES 256AES 256AES 256AES 256 / ChaCha20AES 128 / TLS 1.2
IP-adresserDynamisk eller statisk för $24/månadDynamisk eller statisk för $60/årStatiskDynamiskDynamiskDynamisk eller statisk för $72/årDynamisk eller statisk för $36/årStatisk?Dynamisk
Ingen loggning
Kill switch
Split tunneling
Streaming
Torrenting
Inga läckor
Extra funktionerR.O.B.E.R.T (adblocker etc), Port Forwarding, Secure hotspot, Multihop, Adblocking, Cookie cleaner, Secure settings, Split personalityCookie Cleaner, Darkweb monitoring, Password Check, Password generator, Connection features, Smart rulesCleanWeb Camouflage Mode Multihop darknet monitoring, Surfshark SearchGhostBear, BlockerSecurity tools, TrustedServer tecnologyDouble VPN, CyberSec, Onion OverMultihop, Adblocker extentionMultihop - Secure Core Smart protocol AdBlocker - NetShield Profiles Settings ProtonMailMultihop, Port ForwardingAuto-protect, Prevent IP leak
Läs recensionWindscribe recensionCyberGhost recensionSurfshark recensionTunnelBear recensionExpressVPN recensionNordVPN recensionOVPN recensionProtonVPN recensionMullvad recensionHotspot Shield recension
BesökWindscribeCyberGhostSurfsharkTunnelBearExpressVPNNordVPNOVPNProtonVPNMullvadHotspot Shield

Jämför hastigheter

Produkter
ProtonVPN
TunnelBear
Hotspot Shield
Mullvad
NordVPN
Surfshark
OVPN
CyberGhost
Windscribe
ExpressVPN
Hastighetsranking12345678910
Förändring hastighet-5.56%-5.87%-12.47%-13.16%-13.29%-13.34%-15.92%-22.32%-26.17%-28.51%
Latensranking52747107631
Förändring latens908.33%633.33%1033.33%883.33%1033.33%1041.67%1033.33%991.67%773.33%547.62%
Läs recensionProtonVPN recensionTunnelBear recensionHotspot Shield recensionMullvad recensionNordVPN recensionSurfshark recensionOVPN recensionCyberGhost recensionWindscribe recensionExpressVPN recension
BesökProtonVPNTunnelBearHotspot ShieldMullvadNordVPNSurfsharkOVPNCyberGhostWindscribeExpressVPN
Författare
Alva Ljungkvist
Skribent för Comprd Sverige. Småbarnsmamma med stort teknikintresse och skrivarlust.
Moa Rana
Editor
Moa Rana
Mats Maatson
Researcher
Mats Maatson